fbpx

Przepis na zdrowy bulion

Kaloryczność: w 100ml jest 5 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2-3 godziny
Liczba porcji: 1700 ml bulionu


Składniki:

  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 opalana cebula
  • 2 korzeń pietruszki
  • pół korzenia selera
  • kawałek pora
  • świeża natka pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • trzy suszone grzybki
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, 3 listki lubczyku ogrodowego, pieprz, sól (i opcjonalnie domowa vegeta – suszone warzywa korzeniowe)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymienione odpowiednio przygotowujemy. Warzywa myjemy pod zimną wodą. Marchewkę, seler oraz korzeń pietruszki obieramy. W między czasie obieramy cebulę i przypalamy ją nad palnikiem lub na patelni. Warzywa korzeniowe oraz cebulę wkładamy do dużego garnka, dodajemy następnie obwiązany nitką pęczek pietruszki, pora, łodygi selera naciowego, liście kapusty włoskiej oraz grzybki i ząbki czosnku. Na końcu dodajemy przyprawy tj. liście laurowe, liście lubczyka, ziele angielskie, pieprz, sól i/lub domową vegetę. Tak przygotowane warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy warzywa na wysokim ogniu aby szybko się gotowały, a następnie ustawiamy minimalny ogień i gotujemy bulion jeszcze przez przynajmniej dwie godziny.

Tak przygotowany bulion można wlać do specjalnych worków i zamrozić 🙂

Smacznego!