Kaloryczność: w 100ml jest 5 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2-3 godziny
Liczba porcji: 1700 ml bulionu
Składniki:
- 2 litry wody
- 3 marchewki
- 1 opalana cebula
- 2 korzeń pietruszki
- pół korzenia selera
- kawałek pora
- świeża natka pietruszki
- 1 główka czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 liście kapusty włoskiej
- trzy suszone grzybki
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, 3 listki lubczyku ogrodowego, pieprz, sól (i opcjonalnie domowa vegeta – suszone warzywa korzeniowe)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymienione odpowiednio przygotowujemy. Warzywa myjemy pod zimną wodą. Marchewkę, seler oraz korzeń pietruszki obieramy. W między czasie obieramy cebulę i przypalamy ją nad palnikiem lub na patelni. Warzywa korzeniowe oraz cebulę wkładamy do dużego garnka, dodajemy następnie obwiązany nitką pęczek pietruszki, pora, łodygi selera naciowego, liście kapusty włoskiej oraz grzybki i ząbki czosnku. Na końcu dodajemy przyprawy tj. liście laurowe, liście lubczyka, ziele angielskie, pieprz, sól i/lub domową vegetę. Tak przygotowane warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy warzywa na wysokim ogniu aby szybko się gotowały, a następnie ustawiamy minimalny ogień i gotujemy bulion jeszcze przez przynajmniej dwie godziny.
Tak przygotowany bulion można wlać do specjalnych worków i zamrozić 🙂
Smacznego!